Raportul Gartner 2010 - Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms

La sfârșitul lui Ianuarie 2010, Gartner a publicat raportul pe 2010 a pieței soluțiilor Business Intelligence - Magic Quadrant for Business Intelligence Platforms.

Documentul prezintă o vedere de ansamblu în opinia Gartner asupra principalilor furnizori de software care ar trebui luați în considerare de către organizațiile care doresc să implementeze platforme Business Intelligence (BI).

Primul paragraf al raportului, în traducerea și adaptare autorului (raportul integral, în limba engleză poate fi descărcat de pe site-ul dedicat QlikView) :

”În 2009, furnizorii gigant au deținut aproape două treimi din cota de piață a platformelor Business Intelligence. Dar utilizatorii oameni de afaceri s-au orientat în număr din ce în ce mai mare spre platformele BI , în special a furnizorilor mici și inovatori, pentru a căpăta ușurința în utilizare și rentabilitatea într-un termen scurt pe care furnizorii mai mari nu reușesc să o ofere.”

Cu privire la QlikTech, furnizorul QlikView, raportul menționează:

Puncte tari

* Datorită creșterii și succesului QlikTech în 2009 prin concurența cu liderii de piață, compania s-a mutat din cvadrantul Vizionarilor în cel al Rivalilor. Arhitectura și strategia de marketing a QlikView a continuat să înregistreze un grad de satisfacție excepțional al clienților, deși cu un grad mai mic de exuberanță decât cel înregistrat în raportul de anul trecut. Mai mult, QlikTech a punctat printre cele mai mari scoruri pentru funcționalitate, performanță, experiența clienților și succesul furnizorilor.
* QlikView este o platformă BI completă cu funcționalitate ETL, special dezvoltată pentru a permite utilizatorilor să combine rapid date din surse multiple, un depozit de date in-memory, și un set de instrumente BI bine integrate pentru a construi aplicații grafice foarte interactive. Se potrivește în special nevoilor departamentale și grupurilor de lucru datorită ușurinței de utilizare și independenței de IT. Clienții chestionați în legătură cu principalele motive legate de alegerea unui furnizor poziționează QlikView deasupra produselor majorității furnizorilor pentru ușurința în folosire de către utilizatorul final, ușurința în folosire de către dezvoltatori și costurile mici de implementare.
* Aplicarea platformei QlikView pentru aplicații analitice pentru grupuri de lucru contrazice puternicele performanțe cu set foarte mare de date, deoarece modelul analitic in-memory, arhitectura pe 64 biți și adaptările pentru chipset-urile Intel au făcut din QlikView una dintre cele mai ”performante” platforme de pe piață. Clienții chestionați au notat QlikTech printre cei mai buni furnizori, în chestionarul pentru performanță, cu toate că pe volum de date mai mic și pe un număr mai mic de utilizatori decât cei mai mulți furnizori.
* Organizațiile sunt sub o presiune crescândă pentru a demonstra rezultate rapid, mai ales în actualul mediu economic. Strategia QlikTech de a penetra piața prin implementări cu costuri reduse și abilitatea de a demonstra rapid funcționalitatea conceptului continuă să reprezinte motive irezistibile pentru care organizațiile aleg QlikTech față de alți furnizori. Gartner a observat frecvent companii care au implementat QlikView pentru a-l folosi pentru o prototipizare rapidă și pentru identificarea cerințelor, chiar în paralel - și în timp ce durează mult mai mult timp implementarea – cu platforma standard BI a companiei.
* Îmbunătățindu-și oferta de costuri reduse, din 2009, utilizatorii au putut descărca o versiune gratuită a QlikView 9 pentru uz personal, cu training cuprinzător disponibil pe Web gratuit. De asemenea, QlikView poate fi implementat in cloud prin Amazon EC2 pentru a crește rentabilitatea într-un timp foarte scurt, pentru a scala din mers capacitatea, și pentru a oferi utilizatorilor beneficiile unor costuri inițiale reduse.

Avertizări

* Pentru ca QlikTech să se mute ferm în cvadrantul Liderilor, trebuie să arate mai multe exemple de implementări BI la scară mare, care să ofere o diversitate de capabilități analitice pentru mii de utilizatori, și trebuie să evolueze pentru a suporta discretizarea datelor de la nivel departamental cu implementările la nivel de companie. În timp ce implementările QlikView sunt în creștere și se întind în departamente multiple și, în multe cazuri, la nivel de companie, datele chestionarelor relevă că din punct de vedere al mărimii datelor și a numărului de utilizatori finali este mult sub medie. Mai mult, în ciuda succesului QlikView, deseori nu este un standard la nivel de companii și frecvent complementează implementări existente de platforme BI.
* QlikView 9 oferă o mai bună monitorizare a utilizării, alocare a resurselor și load balancing toate cu scopul de a oferi un mai bun suport companiilor, dar clienții QlikTech chestionați notează aproape deloc prin comparație cu alți furnizori pentru capacitatea de a susține un număr mare de utilizatori. Mai mult, cum QlikView se orientează spre implementările BI la nivel de companii mari, lipsa unui strat semantic dedicat structurilor organizaționale, mai eficient pentru gestionarea implementărilor la nivelul personal, al grupurilor de lucru sau departamentale, necesită un efort suplimentar sau management extern a metadatelor pentru a securiza anumite definiții, calcule, și dimensiuni pentru analize funcționale încrucișate ale aplicațiilor QlikView. Securitatea, deși unificată și potrivită pentru departamente, necesită definiții în scriptul de încărcare. Lipsa unei metode de scriere apare des în chestionarele utilizatorilor din companii mari.
* Succesul poate fi deseori o sabie cu două tăișuri. În ultimul raport, QlikTech nu a putut fi prins pe picior greșit pe nici un indicator în chestionarele noastre. În acest an, pe lângă provocările cu numărul crescut de utilizatori, QlikTech a primit un scor sub medie pentru suport, ceea ce sugerează că, compania poate suferi din cauza succesului și creșterii rapide.
* ”O furtună perfectă” de factori au fost cheia succesului QlikView. Combinația inovatoare și brizantă de tehnologie in-memory, instrument de integrare date și capacitate de modelare, și instrumente intuitive pentru utilizatorii finali a lovit piața într-un moment în care tehnologia pe 64-biți a permis scalabilitatea acestui model. În același timp, utilizatorii au fost dezamăgiți de nevoia de trece prin departamentul IT pentru analiză și mediul economic a favorizat implementările mai mici și costuri reduse. Dar ce urmează? QlikTech trebuie să arate o viziune clară pentru a-și susține succesul și pe termen mediu. Are o viziune pentru îmbunătățiri incrementale ale produsului actual, dar trebuie să facă față competiției crescânde și-i lipsește modelarea statistică și de previziune a unor competitori […]. De asemenea este amenințat de furnizori mai mari […] a căror intenție este de a îngusta oportunitățile QlikView de diferențiere.”

Raportul complet poate fi descărcat de pe site-ul dedicat QlikView

http://bi.i-novativ.ro

Un comentariu: